Sunday, 16 December 2012 15:12

Klar dig (næsten) uden microsoft - gratis programmer, en serie

Written by

Hvordan det?

Der findes store mængder af gratis open source programmer på nettet, som man kan hente og installere på sin PC, helt gratis. Programmerne er i mange tilfælde helt på højde med de programmer som man betaler tusindvis af kroner for. De dækker i hvert tilfælde de fleste små nystartede virksomheders behov. 

Hvad er open-source spørger du måske?

Helt grundlæggende er det en filosofi, der tillader at koden til computerprogrammer er tilgængelig for alle. Alt efter hvilken licens koden distribueres under må man også  frit dele den og bygge yderligere kode på (hvis man kan finde ud af det).

Alt det kan du læse meget mere om på Open source initiative's hjemmeside (åbner i nyt vindue) eller på dansk på wikipedia (åbner i nyt vindue), der i øvrigt også er baseret på open source kode. 

Hvorfor skal jeg interessere mig for det?

Det behøver du sådan set heller ikke, men det vil måske interessere dig, når jeg  fortæller lidt om alle de programmer man efterhånden kan hente på nettet helt lovligt. Programmer som for manges vedkommende er helt eller næsten på højde med "proprietære" programmer ejet af firmaer som for eksempel Apple, Microsoft og Adobe, og som er gratis.

Skynder mig lige at tilføje at jeg ikke er ekstremist og jeg indrømmer blankt at visse programmer bare ikke kan erstattes når man arbejder professionelt med fx. Grafik/Illustration/Video etc. Men når det er sagt så er der open source programmer inden for alle de før nævnte felter der fint dækker de behov man har når man fx er en lille nystartet virksomhed, der hellere vil investere pengene i andre ting end software.

 

Nørdet - ja det kan du tro

Indrømmet, det kan lyde lidt nørdet alt det med fri kode og dele den med andre, og hvad med det faktum at man har brugt dage/ugevis på at programmere et eller andet, og så giver man det væk - er det nu også en god forretning?

For mig er det uafhængigheden der tæller, jeg vil meget nødig bindes på hænder og fødder, og gøres afhængig af store multinationale selskaber der forlanger tusindevis af kroner for programmer som jeg skal opgradere for endnu flere kroner når de hvert eller hvert andet år mener at programmet skal opdateres.

Gratis programmer - en serie

Planen er at jeg gennemgår programmerne et af gangen, og sammenliger priser og funktioner fra et eller flere tilsvarende proprietære programmer

Eksempler på open source programmer som jeg kommer igennem i serien:

Joomla (CMS)

InkScape (DTP)

GIMP (Grafik)

Thunderbird (Mailprogram)

Open Office (Dokumenter)

Moodle (Kursus administration)

Der kommer mere om de enkelte programmer og hvad de kan og ikke kan, og om hvilke programmer de kan erstatte.

Er der nogen programmer som I bruger, der ikke er med på listen, så læg en kommentar, så kigger jeg på det.

Read 19372 times Last modified on Sunday, 16 December 2012 15:38